Fördjupningspass

Pass 1

Bortom CSRD rapporteringen – Att utveckla en seriös hållbarhetsstrategi, fokus på ESRS E1 – Climate Change

För vissa företag är CSRD främst en rapporteringsuppgift, medan andra ser det som en möjlighet att förbättra sitt hållbarhetsarbete och stärka sin affärsstrategi. Det här fördjupningspasset fokuserar på att använda rapporteringen i ESRS E1 – Climate Change för att minska klimatpåverkan. Under sessionen kommer Fanny att tala om vikten av kvalité på klimatberäkningar, begränsningar med spendbaserad data, att använda sina data för att sätta vetenskapliga mål (t ex SBTi) och därefter arbeta med att minska sin klimatpåverkan. Vi kommer prata om dels minskningar inom den egna värdekedjan men också hur man kan bidra utanför den egna värdekedjan enligt SBTis vägledning ”Beyond Value Chain Mitigation” (BVCM).

Fanny Elfgren

Fanny Elfgren är klimatstrateg på ZeroMission och en del av teamet för beräkning och strategi. I sin roll hjälper hon företag att kvantifiera sin klimatpåverkan, sätta reduceringsmål via exempelvis Science Based Target Intiative och utveckla minskningsstrategier.

Pass 2

SÅ PÅVERKAR CSRD MARKNADEN: VÄSENTLIGA FÖRÄNDRINGAR ATT FÖRVÄNTA

Vi är alla medvetna om den operativa börda som CSRD har medfört, och den kommer att fortsätta påverka företag framöver. Den betydande ökningen av krav på samarbete, datahantering och processförändringar har varit märkbar de senaste åren. Men efter att ha genomfört en Double Materiality Assessment och identifierat samt åtgärdat era datagap – hur planerar ni att använda insikterna från era ESRS-rapporter för att skapa affärsvärde för er organisation?

I denna session kommer Jonas Andre, Sustainability Director på Volvo, och Henrik Sandin, Principal ESG Specialist på Workiva, att tala om dessa frågor. De kommer att lyfta fram de viktigaste aspekterna av CSRD och visa hur ert företag kan gå bortom enbart regeluppfyllelse. Vi visar hur ni kan använda dessa insikter för att driva hållbar tillväxt och skapa långsiktigt värde.

Henrik Sandin

Henrik Sandin

Henrik Sandin is a Director, Principal ESG Specialist for Workiva and brings over 16 years of experience in advising global banks and corporates on regulations, process enhancement and reporting frameworks. Henrik focuses his time at Workiva assessing current and future ESG regulations and what impact such regulations are having on their products and customers.Before joining Workiva, Henrik spent nearly 12 years at Deloitte in their Risk Advisory practice in London, Zurich and New York. Henrik is a member of EFRAG’s Digital Reporting Consultative Forum advising EFRAG on the creation of the ESRS XBRL Taxonomy.

Jonas André

Jonas är hållbarhetsgeneralist och har hittat in i hållbarhetsvärlden via projektledning och rapportering. Mer formellt är han Corporate Sustainability Director på Volvo Group. Innan han kom till Volvo Group arbetade han på SKF i 11 år. Han har en Post Graduate examen från Cambridge University.

Pass 3

Förenkla CSRD-redovisning med AI

Processen att ta fram en hållbarhetsredovisning är manuell, otroligt tidskrävande och komplex. Med AI och digitala system kan processen underlättas och förenklas avsevärt.

I detta fördjupningspass ger vi en inblick i potentialen att med hjälp av AI för att förenkla processen kring hållbarhetsrapportering – genom att utnyttja kraften i AI i kombination med all finansiell data, policys och dokument som redan finns i verksamhetens system.

Mattias Elfgren från Tiego, Petter Palander och Tom Söderlund från The Climate Action Agency berättar om enklare sätt att koncern- och hållbarhetsrapportera, genom att utnyttja kraften i AI i kombination med data och dokumentation i befintliga system.

Petter Palander

Petter Palander är grundare av och vd för The Climate Action Agency. Tidigare har han arbetat med flera olika strat-ups. Petter är från början arkitekt utbildad vid The Royal Danish Academy of Fine Arts.

Mattias Elfgren

Mattias Elfgren är VD på Tiego och koncernredovisningsexpert. Han har en bakgrund som bland annat CFO på Volati och Controller på Autoliv.

Pass 4

Konsten att bemästra hållbarhetsrapportering

Följ med på en dynamisk och djupgående genomgång av de mest effektiva sätten att genomföra och ta fram en hållbarhetsredovisning. Med fokus på processer och de praktiska aspekterna kommer denna session att ge praktiska kunskaper för att effektivisera din hållbarhetsrapportering.

Våra expertföreläsare kommer att ge en omfattande översikt från två kritiska perspektiv: datakonsolideringen, som säkerställer att din hållbarhetsredovisning är robust och i enlighet med lagkrav, och processperspektivet, som säkerställer en kommunikativ rapport med korrekt data.

Vi kommer att fokusera på tre steg för att effektivisera rapporteringen:

  1. Hur du ska gå tillväga första gången, vilka förberedelser du behöver göra
  2. Vad du bör tänka på under processen
  3. De sista stegen, att knyta ihop säcken

Detta seminarium kommer att ge dig de verktyg och den kunskap du behöver för att skapa hållbarhetsredovisningar och driva din organisations hållbarhetsagenda framåt med precision och effektivitet.

Mikaela Senator

Mikaela Senator är säljchef på CtrlPrint. Tidigare har hon arbetat med Investor Relations på bolag som Magnolia och Corem.

Pass 5

ESRS-TAXONOMINS ROLL I CSRD OCH NÄSTA ÅRS HÅLLBARHETSRAPPORTER – FRANKRIKE ÄR FÖRST UT, VAD KAN VI LÄRA AV DERAS ERFARENHET?

Sverige har valt att senarelägga lagändringen för större svenska bolag och därmed kommer de att ESRS-rapportera för första gången ett år senare än franska större bolag som redan är i full gång och har en tät dialog med revisorerna.

Större franska bolag förbereder nu sina första ESRS-rapporter inför granskning, och vi konstaterar att det är en omfattande process med högsta prioritet där både systemstöd och arbetsprocesser måste anpassas.

I detta fördjupningspass kommer vi att dela med oss av vår erfarenhet från franska och svenska bolag, visa vad taxonomicentrerade ESRS-rapporter är och ge konkreta råd om vad som är viktigt att förbereda för att lyckas.

Med CSRD ska hållbarhetsrapporten integreras i årsredovisningens förvaltningsberättelse och granskas av en auktoriserad revisor. Det ställs även krav på att rapporten ska upprättas i enlighet med EU:s nya standarder ESRS, och i EU:s enhetliga elektroniska rapporteringsformat. Kopplingen till den finansiella redovisningen är stark.

XBRL-taggning enligt ESRS elektroniska taxonomi förväntas införas från räkenskapsår 2025, enligt den senaste informationen från EFRAG.

Den ESRS-taxonomi som EFRAG publicerade under Q1 innehåller mer än 2200 rapporteringstaggar. Många av frågorna innebär ledningsbeslut och fler än 400 frågor kräver strikta Ja eller Nej svar, vilket kommer göra att det blir enklare för finansmarknaden att jämföra bolag med varandra.

Företagens rapportering ska bidra till att styra kapital till hållbara företag och underlätta hanteringen av finansiella risker som följer av klimatförändringar och brister i sociala förhållanden.

För att framtidssäkra sin verksamhet och värna om sin fortsatta konkurrenskraft är det bättre att börja förr än senare. Det är mycket som förändras och det är viktigt att göra rätt redan från början för att inte hamna på efterkälken.

Leila Hellgren

Leila Hellgren är VD och grundare av Cleerit, Friend of EFRAG Sustainability Reporting, och medlem i EFRAG Digital Reporting Community. Hon har mer än 20

Pass 6

Hur står det till med hållbarhetsrapporteringen hos svenska bolag?

Vi på Cavendi har under över ett decennium följt hur stora svenska bolag arbetar med sitt finansiella bokslutsarbete. Nu har vi genomfört en ”spin-off” på denna serie av studier och undersökt hur bolagen förhåller sig till och förbereder sig för det ”gröna bokslutet” i allmänhet och CSRD i synnerhet. Hur organiserar man sig, vilka system används och hur ser processerna ut? Vad kan man skapa för synergier med det finansiella bokslutet och vad är unika utmaningar för hållbarhetsrapporteringen?

I detta interaktiva pass kommer vi att dela med oss av resultat av vår studie samt diskutera vägval, utmaningar och framgångsfaktorer.

Martin Öhrberg

Martin Öhrberg är Managing Partner på Cavendi, managementkonsulter inom finance, risk, technology och transformation. Cavendi står sedan många år bakom ”Bokslutsbarometern” och nu även ”Hållbarhetsbarometern”.