Sverige har valt att senarelägga lagändringen för större svenska bolag och därmed kommer de att ESRS-rapportera för första gången ett år senare än franska större bolag som redan är i full gång och har en tät dialog med revisorerna.
Större franska bolag förbereder nu sina första ESRS-rapporter inför granskning, och vi konstaterar att det är en omfattande process med högsta prioritet där både systemstöd och arbetsprocesser måste anpassas.
I detta fördjupningspass kommer vi att dela med oss av vår erfarenhet från franska och svenska bolag, visa vad taxonomicentrerade ESRS-rapporter är och ge konkreta råd om vad som är viktigt att förbereda för att lyckas.
Med CSRD ska hållbarhetsrapporten integreras i årsredovisningens förvaltningsberättelse och granskas av en auktoriserad revisor. Det ställs även krav på att rapporten ska upprättas i enlighet med EU:s nya standarder ESRS, och i EU:s enhetliga elektroniska rapporteringsformat. Kopplingen till den finansiella redovisningen är stark.
XBRL-taggning enligt ESRS elektroniska taxonomi förväntas införas från räkenskapsår 2025, enligt den senaste informationen från EFRAG.
Den ESRS-taxonomi som EFRAG publicerade under Q1 innehåller mer än 2200 rapporteringstaggar. Många av frågorna innebär ledningsbeslut och fler än 400 frågor kräver strikta Ja eller Nej svar, vilket kommer göra att det blir enklare för finansmarknaden att jämföra bolag med varandra.
Företagens rapportering ska bidra till att styra kapital till hållbara företag och underlätta hanteringen av finansiella risker som följer av klimatförändringar och brister i sociala förhållanden.
För att framtidssäkra sin verksamhet och värna om sin fortsatta konkurrenskraft är det bättre att börja förr än senare. Det är mycket som förändras och det är viktigt att göra rätt redan från början för att inte hamna på efterkälken.